marți, 10 ianuarie 2012

Scoţia liberă!

Într-o epocă a crizei economice, mai mult ca niciodată există o chestiune de determinare naţională a popoarelor. Cel mai frapant lucru este faptul că problema cea mai prezentă astăzi, nu este în Africa sau Asia, ci în Europa de Vest. Astăzi, dorinţa scoţiană de delimitare faţă de Regatul Unit, este la cel mai înalt nivel. Parlamentul regional scoţian solicită un referendum (majoritatea în parlamentul scoţian este un partid naţionalist moderat, politica lor prioritară este o mai mare autonomie faţă de Londra) printre locuitorii din Scoţia.

Prim-ministru britanic, David Cameron, referindu-se la acest referendum, pune la îndoială legitimitatea dreptului poporului scoţian de a-şi determina propriul viitor. Guvernul britanic şi societatea lui de descompunere trebuie să-şi reamintescă, că Scoţienii sunt un popor iubitori de libertate, cu o tradiţie veche de a trece de la vorbe la fapte încă de pe vremea lui William Wallace. William Wallace, desigur, a intrat în istorie, dar SSC(Grupul Separatist Scoţian) şi o altă serie de grupuri similare radicale au rămas autonome şi active mai ales în lumina evenimentelor recente.


Scoţia este o zonă industrială şi bogată în minerale, inclusiv petrol. Cu toate acestea, veniturile din bugetul Scoţiei nu sunt distribuite la Edinburgh, ci la Londra. Cu toată abundenţă tuturor şantierelor navale şi a fabricilor, şomajul în Scoţia este cel mai mare din Regatul Unit. Motivul este evident - abundenţa de forţă de muncă ieftină, care nu necesită abilităţi specifice şi educaţie profesională. Nu e vreo coincidenţă că Glasgow are o reputaţie de "ghetou alb". Un alt lucru ofensator pentru a populaţia locală, este faptul că beneficiarii finali ai mai multor întreprinderi care operează în Scoţia sunt afaceriştii din Londra. Politica economică a Scoţiei se poate spune că are sloganul "Hrăneşte Londra!". Aceste resurse sunt distribuite în mod proporţional la Londra, iar cetăţenii scoţieni rămân doar cu resturile. E destul de insultător pentru cetăţenii scoţieni, atunci când banii lor ar putea fi cheltuiţi pe dezvoltarea sănătăţii şi a educaţiei, decât pe ajutorul social al diferiţilor imigranţi din sudul Angliei.

Un alt aspect important este faptul că în Scoţia, ca urmare a politicii britanice din ultimele secole, limba scoţiană aproape că a dispărut. Şi în scris şi oral. Numai în ultimii ani a renăscut la iniţiativa unor cercuri locale de amatori de literatură. Probabil cel mai mare poet scoţian, Robert Burns, se predă în şcolile britanice foarte superficial. Cuvântul Scoţian se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi restul persoanelor din societatea de consum, capitalistă, de dezintegrare şi degenerare.

De ce suntem în solidaritate cu scoţienii în dorinţa lor separatistă? Moartea imperiilor - libertatea popoarelor! Acesta este motto-ul ce reflectă atitudinea noastră faţă de persoanele care îşi doresc dreptul la auto-determinare, mai ales atunci când vine vorba de fraţii noştri europeni. Anglia este de fapt un imperiu, cu zeci de colonii în întreaga lume, iar Scoţia are aceiaşi veche "colonie" înca din Evul Mediu. Le dorim succes scoţienilor într-un referendum, care sperăm că va avea loc cât mai curând posibil. Dacă nu, succes pe baricade!